About This Blog:

Assalamualaikum n Salam sejahtera kepada semua pembaca dan pengunjung lelaman ini. Blog ini d tubuhkan pada tarikh 11/12/2011.Segala isi kandungan iaitu entry2 dan post2 d dalam blog ini segalanye adalah berkaitan dapur,masakan harian,masakan istimewa dan kuih-muih tradisional.Kami juga turut menerima segala tempahan kuih-muih (yg akan kami senaraikan kemudian). Sebarang pertanyaan lanjut mengenai tempahan boleh hubungi saya d talian 016-7767040(Pn.Salinah) ataupun 019-7144218(En.Osman) dan 07-5583717 (Rumah Kami).Segala tempahan yg d buat haruslah d sekitar kawasan Johor Bahru. Sekian Terima Kasih dan Harap Maklum :)

Sunday, 5 February 2012

VegeFruits Salad .Yummyyy.......

Assalamualaikum n selamat petang semua,
Wah,sudah lama rasenya x menaip entry baru,
Alhamdulillah hari ini Lina d berikn kesempatan untuk menulis entry baru iaitu resepi Salad,
Sebenarnye salad ni Lina bwt pada 24/01/12 hari tu tp baru hari ni ada mase nk share dengan pembaca sekalian,
Lina bwt salad ni untuk mak Lina yg memang x makan nasi langsung semenjak sekian lama,
So,if korang sume rase berselera dan ingin mencuba d sini Lina akn sertakn sekali bersama resepi dan beberapa keping photo yg anak Lina snap.
-
-
-
-
-
-
-



Bahan-bahan:
Salad hijau & maroon
Kobis bulat ungu
Tomato cherry (yellow colour)
Anggur hijau & merah (seedless)
Strawberry korean (manis x masam mcm stawberry laen)
Sos Thousand Island
Mayonis

Cara-cara:
1.Masukkan mayonis dan sos thousand island.Kemudian,kacau rata.
2.Masukkan buah2an dan kobis bulat ungu.
3.Akhir sekali,masukkan salad hijau dan maroon.
4.Sedia untuk dihidangkan dan lebih sedap jika d simpan d dalam fridge trlebih dahulu.

*ikut suka nak banyak mana  !
-
-
-
-
-
-
-

Selamat mencuba,jika sudi mencuba :)








Saturday, 31 December 2011

Honey Sticky Chicken

Assalamualaikum n Selamat Pagi semua,
Msty ade yg trtnye2 mengenai blog nie da hampir sbulan d tubuhkan tp tiada sebarang entry pn,
So,bg mnjawab segala persoalan tu ary nie saye akan saji kn satu resepi ayam yang telah saya masak sewaktu anak saya demam 2 minggu lepas,
Resepi ini saya masak atas permintaan anak saya yg demam tu,
Ape lagi sudi2 lah singgah tengok resepi yg telah saya masak tu yek ??
Klau nk mencube ape salahnye,tiada sebarang larangan kerana resepi asal ini juga saya dpt dr SINI .


Bahan-bahan:
-1 1/2 ekor ayam
-10 ulas bawang putih (dicincang)
-2 inci halia (dicincang)
-3 sudu besar sos tiram
-2 sudu besar kicap pekat
-3 sudu besar sos cili
-3 sudu besar sos tomato
-3 sudu besar maggi seasoning
-12 susu besar madu
-1 1/2sudu kecil serbuk lada hitam
- Sedikit minyak utk mengoreng

Cara-cara:
1.Gaulkan semua bahan tadi bersama ayam.
2.Perapkan selama 30 minit .
3.Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
4.Masukkan ayam tadi dan tutup dengan tudung kuali.
5.Biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak.
6.Sesekali balik-balikkan ayam supaya tidak hangit.
7.Sebelum matikan api pastikan ayam masak hingga kering dan sticky jika tidak tambahkan sedikit air dan tggu hingga masak.
8.Sebelum dihidangkn pastikan lebihan minyak yg ade pd ayam dibuang trlebih dahulu.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Sekian,terima kasih dan selamat mencuba !